Blog banner - Mobility.jpg

Powered by Lease a Bike

Sept 7

6 min read

Pompen of pompen: de leasefiets als oplossing voor stijgende brandstofprijs

‘’Niet normaal hè, die benzineprijzen!” Je zal het de afgelopen tijd vast wel gehoord hebben. En dat is niet zo gek, nu de prijzen rond de €2,50 liggen. De 19 cent per kilometer reiskostenvergoeding zal de pijn misschien ietsje verzachten als je aan de pomp staat, maar neemt niet weg dat je een groot deel van je reis uit eigen zak betaalt. Helaas stijgt de reiskostenvergoeding niet mee tot in ieder geval 2024. 

 

Gelukkig zouden Nederlanders geen Nederlanders zijn als we niet iets gevonden hadden om de kosten te drukken: met de fiets van de zaak maak je het verschil. Door zakelijk een fiets te leasen, haal je juist nu álle voordelen uit het mobiliteitsplan.

iStock-1314158709.jpg

Effect van stijgende brandstofprijs op mobiliteitsplan

Alles wordt duurder. Toch is er één ding wat overal met kop en schouders uitsteekt. Benzine. Benzine blijft record na record vestigen als we kijken naar de prijs. 

 

Aangezien het thuiswerk advies er volledig af is gaan we weer meer naar kantoor, maar dat betekent wel dat je met een fulltime baan in 2022 ongeveer €300,- meer gaat betalen voor benzine dan vóór het thuiswerk advies het geval was (Gebaseerd op 5 werkdagen en een retourafstand van 20 kilometer).

 

Om deze reden bieden steeds meer werkgevers een mobiliteitsplan aan. Bij leasefiets aanbieder Lease a Bike zien ze de toename in interesse al terug in het aantal bezoekers op de website, wat met 55 procent is gestegen. Daarbij zien ze ook meer aanvragen van bedrijven die aan de slag willen met de fiets van de zaak. Deze bedrijven zijn vaak ook bereid om zelf financieel bij te dragen, bovenop de standaard (overheids)regeling – wat laat zien dat ze graag een fietsplan opzetten.

 

Auto vs fiets van de zaak: een wereld van verschil

Tussen het leasen van een auto of een fiets van de zaak zitten grote verschillen. Zo sta je met de fiets nooit meer in de file, waardoor je de ochtend begint zonder stress of irritatie – en misschien zelfs wat tijd bespaart. Daarnaast hoef je je niet meer druk te maken om een parkeerplek of de parkeerkosten. Je fiets kan je eigenlijk altijd wel kwijt. 

 

Maar het grootste verschil in kosten is het gevolg van de stijgende benzineprijs. Een gemiddelde tankbeurt met de auto kost op dit moment al gauw €125 (gebaseerd op een benzineprijs van €2,50 per liter). Met één tank leg jij ongeveer 700 km af. Voor datzelfde geld laad je de accu van je e-bike wel 368 keer op en leg je 33.000 km af. Dat lijkt ons een no-brainer! 

 

Met de nieuwe regeling rondom het fietsplan in 2020, werd de (elektrische) leasefiets al extra voordelig en interessant. Naast de benzinekosten die je nu bespaart, doe je gelijk wat goeds voor het milieu. De CO2 uitstoot die iedere fietsende werknemer bespaart is gelijk aan een vliegtuig dat drie keer naar Parijs vliegt. Da’s niet niks. Daarnaast werk je aan je gezondheid, zonder dat je extra tijd hoeft vrij te maken. Niet gek dus, dat steeds meer werkgevers en werknemers voor het fietsplan kiezen in plaats van een nieuwe leaseauto.


De voordelen van het fietsplan voor werkgever

Kiezen voor het fietsplan brengt zowel voordelen voor de werkgever als de werknemer. Voor de werkgever is net aanbieden van het fietsplan gratis en buiten de WKR te regelen. Zo bespaar je als werkgever gemiddeld 15% op sociale lasten. Je bespaart ook op de kosten die je normaal kwijt zou zijn aan reiskostenvergoeding of een leaseauto, voor parkeren of voor kosten die door medewerkers worden gemaakt met de tankpas. 

 

Deze besparing kun je vervolgens bijvoorbeeld investeren in het meefinancieren van de leasefiets voor je werknemers of zaken die bijdragen aan jouw duurzaamheidsdoelstellingen. Dit maakt het voor je werknemers extra aantrekkelijk om een fiets van de zaak te nemen. Zo werken jullie allebei aan een betere wereld.

De voordelen van het fietsplan voor werknemer

Als werknemer is het ook handig om te kiezen voor het fietsplan. Stel, jouw werkgever is aangesloten bij Lease a Bike. Dan heb jij de mogelijkheid om een zakelijke fiets te leasen en te profiteren van een fiscaal voordeel van minstens 25%. Naast het belastingvoordeel dat je overhoudt aan de leasefietsregeling (want het vaste maandtarief wordt ingehouden op het brutoloon), krijg je aan het eind van de contractperiode de optie om de fiets voordelig over te nemen voor ongeveer 15% van de aanschafwaarde. Hierdoor kun je normaal dus al een mooie fiets voor minder krijgen, maar nu autorijden steeds duurder wordt, is financieel al helemaal een win-win.

Een slimme (en gezonde) zet

Het fietsplan is zowel voor werkgever als werknemer voordelig. Op financieel vlak heb je door de huidige brandstofprijzen nóg meer voordeel. Maar ook het gebied van gezondheid is een leasefiets een goede keuze: de (lease) fiets naar werk pakken heeft namelijk z’n voordelen. En ook dáár hebben zowel werkgever als werknemer wat aan. Verbrand vet. Geen brandstof!