30/08/2022

Zo zet je vakantiegeld en vakantiedagen flexibel in

Terwijl werknemers een paar jaar geleden nog weinig vragen stelden, zijn ze tegenwoordig juist bewust én kritisch. Ze zien om zich heen dat contracten geen vaste vorm meer hoeven te hebben en dat er veel flexibiliteit mogelijk is in o.a. werktijden, locatie én de inzet van vakantiegeld en vakantiedagen. En terecht, want waarom zouden we het aanbod niet beter aansluiten op de behoeften van de individuele medewerker?

Flexibiliseren en aanscherpen

Gelukkig bieden veel werkgevers graag extra flexibiliteit in hun contracten, arbeidsvoorwaarden en benefits, al wordt er soms nog wel getwijfeld over de inrichting ervan. Hoe ziet die flexibiliteit er in de praktijk eigenlijk uit?

Het antwoord op deze vraag is vrij simpel. Eigenlijk betekent flexibiliseren simpelweg het vinden van het aanbod dat het beste past bij de behoeften van de medewerkers. Uitvragen en onderzoeken dus, en vervolgens aanscherpen op de gevonden behoeften. Niet meer in het wilde weg aanbieden, maar juist precies aanbieden wat individuele medewerkers nodig hebben.

Hoe beter je luistert naar de wensen en uitdagingen van je medewerkers, hoe beter je je contracten, arbeidsvoorwaarden en benefits hierop kunt aansluiten. En dat wordt gewaardeerd.

Vakantiegeld en vakantiedagen

Een belangrijk onderdeel van de arbeidsvoorwaarden en benefits is de vakantieregeling. Vakantiegeld en vakantiedagen dus. Ook daarbij zijn flexibiliteit en aanscherping steeds belangrijker geworden.

Maar wat wil de medewerker tegenwoordig nou eigenlijk op het gebied van vakantiegeld en vakantiedagen? Hoe flexibiliseer je iets wat eigenlijk altijd in de handen van de werkgever lag?

De gevolgen van inflatie en hoge kosten zijn voor velen van ons te voelen. Daardoor is financiële zekerheid belangrijker dan ooit en de controle over vakantiegeld draagt hieraan bij. Medewerkers vinden het fijn om inspraak te hebben in de manier waarop hun vakantiegeld wordt betaald en besteed.

Ditzelfde geldt voor vakantiedagen. Niet iedereen heeft dezelfde plannen. De één komt niet door z’n vakantiedagen heen, terwijl de ander juist behoefte heeft aan extra tijd om tot rust te komen of een lange reis te maken. Waarom zou je eigenlijk niet kunnen schuiven met deze dagen? (Zolang dit past binnen de planning en workload natuurlijk).

Flexibiliteit bij DEPT®

Een goed voorbeeld van een bedrijf dat een perfecte manier heeft gevonden om medewerkers de gewilde flexibiliteit te bieden, is de vooraanstaande digital agency DEPT®. Zij zijn het eerste bedrijf wat de flexibele vakantieregeling via YourCampus regelt.

Voor DEPT® zijn ‘happy Depters’ prioriteit. Door te luisteren naar hun medewerkers kan het bedrijf een goede werkgever zijn en medewerkers geven wat ze ook écht willen. Het bedrijf biedt flexwerkmogelijkheden die ook echt flexibel zijn, een unieke cultuur, veel aandacht voor de werk/privé-balans én sinds kort een flexibele vakantieregeling.

Dit doen zij als volgt:

Medewerkers van DEPT® bepalen in de app van YourCampus wanneer ze hun vakantiegeld willen laten uitbetalen. Dat kan in één keer op een zelfgekozen moment, of als een maandelijkse betaling, verspreid over het jaar. Een unieke maatregel die medewerkers precies de extra financiële vrijheid geeft die ze nodig hebben.

Hebben de medewerkers van DEPT® behoefte aan extra benefits? Dan besteden ze gemakkelijk een deel van hun vakantiegeld aan bijvoorbeeld een sportabonnement, meditatie-app of leerzame online cursus via de YourCampus app.

Het grote voordeel van deze mogelijkheid is het feit dat de aanschaf van deze activiteiten via YourCampus meestal 10% goedkoper is dan buiten de app om. Sluit je bijvoorbeeld een abonnement af bij Classpass of Swapfiets? Dan bespaar je flink door dit via YourCampus te doen.

Als laatste biedt DEPT® medewerkers via YourCampus extra flexibiliteit in het gebruik van hun vakantiedagen. Zo kunnen ze in de app hun extra vakantiedagen (de dagen bovenop het wettelijke minimum) verkopen, of juist dagen bijkopen. Dit zorgt voor extra vrijheid om langer op vakantie te gaan, of juist voor financiële steun wanneer dit nodig is.

In de app (die is aangepast naar de huisstijl van DEPT®) zien medewerkers precies hoeveel vakantiegeld én dagen ze nog beschikbaar hebben en wat ze met hun tegoed kunnen doen.

Ook werkgevers en HR-medewerkers hebben natuurlijk toegang tot de app. Voor HR-medewerkers is het gebruik van YourCampus vooral ideaal omdat het veel tijd scheelt, er niet hoeft worden uitgezocht wat de mogelijkheden zijn en voor elke benefit een deal hoeft worden afgesloten. Die zitten namelijk al in de app.

De voordelen van tevreden medewerkers

Waarom is het nu zo belangrijk om medewerkers tevreden te houden?

Ten eerste zijn tevreden medewerkers vaak extra betrokken bij hun werkgever en werkzaamheden. Zoals te lezen in onze recente blog over engagement, betekent een hoge betrokkenheid vaak ook een hoge productiviteit. En aangezien het bieden van extra flexibiliteit de engagement een goede boost geeft, is dit de investering meer dan waard.

Ten tweede draag je met flexibiliteit in vakantiegeld en vakantiedagen bij aan zowel de mentale als financiële gezondheid van de medewerkers. Hebben ze extra geld nodig? Dan kunnen ze een paar vakantiedagen verkopen, of laten ze een deel van hun vakantiegeld eenmalig of maandelijks uitbetalen. Willen ze er even tussenuit? Dan kopen ze er een paar vakantiedagen bij. Ook hier geldt: gezonde medewerkers zijn productiever.

Als laatste zijn goede en flexibele arbeidsvoorwaarden dé manier om ook nieuwe medewerkers aan te trekken. Het geeft je dat stapje voor op de markt en zorgt bovendien voor een betere retentie, waardoor medewerkers langer in dienst blijven. Vooral in tijden van personeelstekorten is dat natuurlijk extreem waardevol.

Volledige flexibiliteit met YourCampus

Flexibiliteit is nu al belangrijk, maar wordt naar verwachting alleen nog maar belangrijker. Wil jij je arbeidsvoorwaarden en benefits gemakkelijk en overzichtelijk volledig flexibel aanbieden? Boek dan een demo met ons.

Wil je meer weten? Stuur dan gerust een e-mail naar info@yourcamp.us. We horen graag van je!