24/11/2023

Het Moderne Cafetaria Model

Wil je graag persoonlijke arbeidsvoorwaarden aan je werknemers bieden, maar worstel je met de juiste opzet? Het Moderne Cafetaria Model biedt de uitkomst met een arbeidsvoorwaardenpakket waar je ‘u’ tegen zegt, fiscale en collectieve voordelen inbegrepen.

Denk aan een menukaart vol met keuzes voor secundaire arbeidsvoorwaarden – helemaal aan te passen naar ieders smaak. Maar dan zonder de administratieve uitdagingen. En het allermooiste: als werkgever profiteer je van een fiscaal voordeel van 20% op sociale lasten. Werknemers kunnen genieten van een besparing van minstens 40% dankzij fiscale & collectieve voordelen.

In deze paper laten we zien hoe je zo’n op maat gemaakt voordelenpakket samenstelt, zelfs als je beperkte vrije ruimte hebt binnen de werkkostenregeling  (WKR).  

Even een stapje terug...wat is het cafetariamodel ook alweer?

Het Cafetaria Model is, simpel gezegd, een flexibele beloningstrategie waarbij werknemers delen van hun brutoloon kunnen omzetten in belastingvrije voordelen. Dit betekent voor jou als werkgever een potentiële en voor je  werknemers. Hoe dit precies werkt? We leggen het je uit.

In plaats van nieuwe kosten maken om extra budget te financieren kunnen werknemers bruto looncomponenten uitruilen. Deze looncomponenten kunnen flexibel gemaakt worden door middel van fiscaal voordelig uitruilen. Dit heeft een groot voordeel voor jou als werkgever: je betaalt er geen werkgeverslasten over (en de werknemer geen belasting).

Wat kan er worden uitgeruild binnen het cafetariamodel?

De keuze is reuze. Want met het cafetariamodel kan een brutosalaris uitgeruild worden voor verschillende extra’s. Hieronder de populairste keuzes.

 • Bedrijfsgerelateerde opleidingen, trainingen en cursussen;
 • Sportschoolabonnementen en fitnessprogramma’s;
 • Sparen voor nu of later, van een sabbatical tot een persoonlijk pensioenplan;
 • Bedrijfsfiets of leaseauto voor woon-werkverkeer;
 • De reiskostenvergoeding voor dagelijks woon-werkverkeer of zakenreizen;
 • Een bijdrage voor de kinderopvang;
 • Een bijdrage voor de ziektekostenverzekering;
 • Extra vakantiedagen, die boven het wettelijke aantal vakantiedagen kunnen worden bijgekocht;
 • Kosten voor thuiswerken, zoals werkplek of kosten voor een internetabonnement.

Wat zijn de voordelen van het cafetariamodel?

 • Belastingvoordeel: Werknemers kunnen verschillende beloningen kiezen met een bruto-nettovoordeel. Tegelijkertijd zie jij als werkgever de sociale lasten dalen door lagere loonkosten.
 • Aantrekkelijk werkgeverschap: Door het uitgebreide aanbod in arbeidsvoorwaarden word je aantrekkelijk voor werknemers. Dat zorgt voor uniek en onderscheidend werkgeverschap. Welke aantrekkelijke voordelen bied jij je werknemers?
 • Gepersonaliseerde arbeidsvoorwaarden: De kracht van het cafetariamodel ligt in de flexibiliteit. Elke werknemer krijgt de kans om zelf zijn secundaire arbeidsvoorwaarden te mixen en matchen. Zo voldoe je aan de unieke wensen van ieder teamlid.
 • Hogere werknemerstevredenheid: Wanneer werknemers hun arbeidsvoorwaarden zelf kunnen samenstellen, past het pakket perfect bij hun levensfase en interesses. Het resultaat? Een gelukkiger en meer betrokken team.

Wat zijn uitdagingen binnen het Cafetariamodel?

Het cafetariamodel heeft ook zo zijn uitdagingen:

 • Administratie: Elke werknemer kiest uit een scala aan voordelen, en elke keuze brengt zijn eigen administratie met zich mee. Dit kan leiden tot extra tijd en kosten door de complexiteit van de administratie. Hoe meer keuzevrijheid, hoe meer bonnetjes, hoe lastiger de verwerking van de huidige WKR-uitgaven. Hoe zorgen jullie ervoor dat de vrije ruimte wordt geoptimaliseerd, maar niet wordt overschreden.
 • Balans in de WKR ruimte: Met de keuzevrijheid in het cafetariamodel komt ook de uitdaging van een eerlijke verdeling van de WKR-ruimte, die afhankelijk is van de totale loonsom. Een 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt'-benadering kan ervoor zorgen dat de WKR-ruimte ongelijk wordt benut, waardoor sommige werknemers mogelijk niet volledig kunnen profiteren van de regeling.

Het Moderne Cafetaria Model: Een no-brainer voor HR

Bij YourCampus hebben we het traditionele cafetariamodel in een nieuw jasje gestoken met een breed assortiment aan voordelen. Het resultaat? Het Moderne Cafetaria Model.

Het Moderne Cafetaria Model focust op een flexibele en inclusieve beloningsstructuur, waarbij elke medewerker keuzevrijheid heeft om fiscale voordelen in te zetten. Het interessante van dit model is dat het jou als werkgevers niets extra’s kost. Integendeel, zowel werknemer als werkgever profiteert van een fiscaal voordeel. Door de ruime keuzevrijheid ontstaat er een win-win situatie waarbij werknemers zich gewaardeerd voelen en zowel werkgever als werknemer financieel voordeel behalen.

Het implementeren van het Moderne Cafetaria Model is alleen niet een makkie. Niet alleen vanwege alle administratieve stappen die doorgevoerd moeten worden – die ook bij het ‘traditionele’ cafetariamodel een nadeel vormen – maar ook vanwege het aanbod dat gecreëerd moet worden.

YourCampus helpt met de implementatie van het Moderne Cafetaria Model. Op ons platform hebben werknemers keuze uit het grootste aanbod aan secundaire arbeidsvoorwaarden, in veel verschillende categorieën zoals vitaliteit, mobiliteit, lifestyle, training & opleiding, financieel, goede doelen en nog veel meer. Zo geef je jouw medewerkers de autonomie om keuzes te maken waar ze echt blij van worden.

Alle voordelen van YourCampus op een rijtje

Grootste aanbod arbeidsvoorwaarden: Dankzij ons platform hebben werknemers op één plek toegang tot het meest uitgebreide arbeidsvoorwaardenpakket van Nederland. Ons aanbod strekt zich onder andere uit over mobiliteit, training & opleiding, financieel, goede doelen en vitaliteit. Inclusief toegang tot meer dan 10.000 sportlocaties en meer dan 100.000 cursussen en opleidingen.

Makkelijk en intuïtief in gebruik: Het volledige aanbod van secundaire arbeidsvoorwaarden is te vinden in onze app. We integreren naadloos met systemen als NMBRS, Afas, Loket en Personio. Ook bestaande secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen worden toegevoegd.

Afgestemd individuele behoeften: Geen pakket dat werknemers over één kam scheert. Het aanbod op YourCampus houdt rekening met de persoonlijke interesses en situatie van iedere werknemer.

4 Financierings mogelijkheden (met fiscaal voordeel):

1. Vanuit de WKR, met werkgeversbijdrage;
2. Vanuit de WKR, zonder werkgeversbijdrage;
3. Buiten de WKR om, zonder werkgeversbijdrage;
4. Buiten de WKR om, met werkgeversbijdrage.

Belastingvoordeel voor zowel werkgever als werknemer:
Welke manier van financieren je ook kiest, je maakt sowieso gebruik van een fiscaal voordeel. Met het Moderne Cafetaria Model profiteren werknemers van een gemiddelde besparing van 40%, terwijl jij als werkgever 18% bespaart op de werkgeverslasten. Via het partnernetwerk van YourCampus bieden we hiernaast tot 20% collectiviteitsvoordelen aan aan medewerkers. Dit alles is mogelijk binnen én buiten de WKR.

Is er eerder een ‘one-size-fits–all’ pakket geweest dat ook écht bij iedereen past? Wij geloven van niet. En dat maakt YourCampus uniek.

Wil jij ook jouw werknemers zelf laten kiezen?

Neem contact met ons op. Bespreek het ideale benefitspakket voor jouw bedrijf en hoe dat vanuit bruto looncomponenten betaald kan worden. We vertellen je graag hoe het Moderne Cafetaria Model past binnen jouw bedrijf.

Boek een demo